Restaurang Ekstedt på Humlegårdsgatan har en Michelinstjärna och drivs av de kända matprofilerna Niklas Ekstedt och köksmästaren Florencia Abella. När de fick tillfälle att utöka sina lokaler fick vi i uppdrag att designa den nya restaurang- och bardelen. Konceptet på Ekstedt är att all mat tillagas över öppen eld i kombination av traditionella fermenteringar och inläggningar. Inredningen präglas av Niklas Ekstedts matlagning som fokuserar på vårt svenska kulturarv och gamla traditioner.

– Vi väljer vi ofta att samarbeta med andra formgivare och konstnärer i våra spetsprojekt. Just för att resturanginredningen ska förstärka den kulinariska upplevelsen, säger Fredrik Hansson, kreativ ledare på Okidoki.

Centerpiecen i rummet är en fristående bar i mörkbetsat trä med design inspirerad av naturens generösa former. Vi har spelat vidare på den befintliga restaurangdelen och många av de materialen såsom päronträ, kubbgolv i ek, koppar och natursten - men vi har tagit steget längre. Formgivaren Sami Kallio har hjälpt oss att ta fram platsbyggda soffor och specialritade fåtöljer inpsirerade av en stolt svensk hantverkstradition. Vi har också samarbetat med glaskonstnären Simon Klenell som tagit fram borden i restaurangen och den bakre delen i lokalen är draperad i gardiner som tagits fram i samarbete med Alice Fine som växtfärgat tyget med betor, örter, rost och granatäpple.

Inredningen präglas av Niklas Ekstedts matlagning som fokuserar på vårt svenska kulturarv och gamla traditioner.

Inredningen präglas av Niklas Ekstedts matlagning som fokuserar på vårt svenska kulturarv och gamla traditioner.

Inredningen präglas av Niklas Ekstedts matlagning som fokuserar på vårt svenska kulturarv och gamla traditioner.

Inredningen präglas av Niklas Ekstedts matlagning som fokuserar på vårt svenska kulturarv och gamla traditioner.

Inredningen präglas av Niklas Ekstedts matlagning som fokuserar på vårt svenska kulturarv och gamla traditioner.