Kultkrogen Röda rummet återuppstår i ny skepnad

I helgen kunde GP-prenumeranter läsa att kultkrogen Röda rummet återuppstår tillsammans med systerkrogen Alba i den nya fina byggnaden ritad av Semrén & Månsson. Det är Marcus Bortheiry från Bang matbar som startar dubbelkrog i de nybyggda husen på Järntorgsgatan. Okidoki ritar inredning och visuell identitet för båda krogarna som öppnar efter sommaren.

Läs intervjun med Marcus och se fler av våra skisser i GP.

Bistron Alba är döpt efter Marcus dotter och patisseriet/restaurangen/baren Röda rummet bär samma namn som den omtalade krogen som låg på gatan under 90- och 00-talen.

– Röda rummet blir kanske den lite mer ambivalenta eller paradoxala platsen. Det kommer att vara fint, fin inredning och så, men det ska finnas något där som skaver, säger Marcus Bortheiry.

I mitten av juni ska huset vara färdigbyggt och inredandet av krogarna ta vid. Inspirationen kommer från klassiska Göteborgsinstitutioner som Sjuans ölhall.

– Tanken är att vi ska måla marmormönster på bardiskarna. Så gjorde man ofta i gamla hus i Göteborg, man målade fejksten. Alba kommer att prydas av en stor takmålning – just nu är idén sillkungar, en marin raritet som mäter över tre meter i längd, skimrar i blått och har pampiga, röda plymer på huvudet, säger Marcus Bortheiry.