Kommersiella Fastigheter

MARSTRANDS
KURORT

Marstrand är en kulturmiljö av riksintresse där societetshuset (1886) och f.d. varmbadhuset (1858) utgör två av de viktigaste byggnaderna. Trots att kallbadhuset försvann i stormen 1969 utgör miljön kring Kungsplan fortfarande ett av få välbevarade exempel från badortsepokens andra halva av 1800-talet. Den nya detaljplanen syftar till att säkerställa områdets höga kulturhistoriska värden samtidigt som befintliga verksamheter ges möjlighet att kompletteras och utvecklas. Bl.a. ges stöd för ett nytt kallbadhus/kuranläggning med restaurang på platsen för det gamla kallbadhuset. Utformning av befintliga kulturhistoriskt värdefulla byggnader säkerställs med varsamhetsbestämmelser och ny bebyggelse ska utformas med särskild hänsyn till miljön. Ny och gammal bebyggelse samt Marstrands största offentliga plats Kungsplan, som är historisk mark för kungabesök, skyddas mot högvatten i den nya detaljplanen.

Societetshuset, ritat av Adrian C. Peterson i tidstypisk träarkitektur i nyrenässansstil, är byggnadsminne sedan 1978. Societetshuset planeras genomgå en ombyggnad och restaurering för turistiskt innehåll med boende och konferens. På så vis kan byggnaden och Kungsplan återfå sin forna glans då bl.a. Oscar II återkommande besökte Marstrand.

F.d. varmbadhuset på Marstrand är den äldsta av badortsepokens bevarade byggnader och har byggnadsminnesklass. Byggnaden har under planprocessens gång fått en ändrad användning till hotell med 39 rum genom en omfattande ombyggnad och restaurering. I samband med restaureringen återfick byggnaden mycket av sitt tidigare utseende med ursprunglig färgsättning och takmaterial i skiffer.

Societetshuset restaureras och återfår sin glans.

Ett nytt kallbad (Kurbadet) med SPA-funktioner, restaurang och takterrass ska uppföras på platsen för det tidigare kallbadhuset. Planformen är böjd i en elegant gest och den delen av byggnaden som skjuter ut i havet står på den bevarade piren. Stenpiren utgjorde vågbrytare även till det gamla kallbadhuset och skapar en lugn sida för framtida badgäster. Den nya byggnaden är i trä med ett formspråk som delvis återknyter till utformningen av äldre kallbadhus. Runt om byggnaden löper en utkragande pelargång i trä med möjlighet att vistas ute under tak. Den synliga träkonstruktionen förstärker upplevelsen av en träbyggnad och ger känslan av hantverk. Den låga, vackra byggnaden kröns av ett svängt, pagodliknande tak som beläggs med enkel takpapp eller bandfalsad plåt. Byggnadens avslutning med restaurangläget ut mot ”rännan” är ikonisk och den svävande byggnaden blir en ny välkomnande gest för dem som kommer från norr. I taket, knappt synligt från marken erbjuds gästerna att sola på en takterrass med kvällssolsläge och bästa utsikten mot havet, fästningen och Kungsplan.

Utöver societetshus, kurhotell och nytt kallbadhus möjliggörs för en ny byggnad med vandrarhem och konferensanläggning för 180 gäster. Byggnaden som är placerad bakom kurhotellet är delad i visuellt två mindre parallellstående volymer för att ta ner skalan och på bästa sätt möta den befintliga hotellbyggnaden.

Okidoki har varit med projektet från 2014 och har sedan dess hjälpt Marstrands kulturfastigheter med allt från strategiskt stöd, detaljplaneprocess med underlag till detaljplan, projektutveckling, byggnadsdesign, bygglov mm. Den främsta utmaningen med projektet har varit frågan om att utveckla och förvalta arvet i en unik kulturhistorisk miljö och samtidigt föreslå stora förändringar utan att skada riksintresseområdet och de byggnaderna som ingår i miljö. De kulturhistoriska värdena består inte bara av byggnaderna i sig utan också själva bad och societetsverksamheten som pågått här sedan tidigt 1800-tal. Byggnadernas framtid berör, upprör och gläder ortens invånare såväl som alla övriga människor med en eventuell känslomässig eller geografisk koppling till orten. Många och varsamma överväganden har gjorts längs vägen och på så sätt har vi tillsammans med Marstrands kulturfastigheter lyckats navigera fram till en snart färdig detaljplan. Never forget videon till ABBA:s ”The winner takes it all”, som Lasse Hallström en gång i tiden spelade in i och runt Societetshuset.

Är du intresserad av att höra mer? Kontakta Johanna Bocian Östberg, studiochef Kommersiella Fastigheter, johanna.ostberg@okidokiarkitekter.se, 0766-115373