Tavolo

Tavolo är Götebors nya italienska piazza. Artilleristallarna byggdes som namnet skvallrar om för att husera militärens hästar, vilka var en del av stadens försvarsanläggning centrerat kring Kungshöjd i Göteborg. Restaurangen som ligger på den gamla militära stallgården hämtar sin inspiration från den västerländska urkällan Italien vilket går att utläsa i menyer, interiöra tillägg och inte minst i historiska byggnadskomplexets arkitektur från 1835.

Det karaktäristiska, välvda taket har målats i djupblå kulör som likt en natthimmel breder ut sig över folkhavet på den italienska piazzan. Ett torg, inte olikt de som går att finna Rom, Florens eller Venedig har formats med storskaliga statyer, dricksfontäner, stenlagda gränder, markistak, linspänd belysning och fullvuxna träd. En centralt placerad  uteservering ligger i anslutning till verksamheten i bottenplan; restaurangköket. En majestätiskt trappa av marmor med välvda smidesräcken och terrakottafärgad puts binder samman piazzan med entresolplanet toaletter och tillhörande dricksfontän. Väggarna som omsluter restaurangmiljön har en bibehållen patina med vittnesmål från tidigare verksamheter.  Armaturer formade som eldfat av koppar kröns av handskurna skulpturer föreställande akantusblad och pinjekottar och levande träd i terrakottakrukor flankerar torgets omisskännliga skulptur föreställande ett  hästhuvud modell större. Allting är specialritat och svensktillverkat förutom den vedeldade Pizzaugnen från Neapel i Italien.

Tillsammans med Götaplatsen har vi tidigare skapat ett flertal levande destinationer med matupplevelse i centrum, vilka blivit en motor för en utveckling av närområdet. Götaplatsgruppen satsar mycket kapital och energi vid etablering för att skapa känslan av att restaurangen alltid funnits och alltid kommer finnas kvar. Ambitionen är att nå en kvalitetsnivå på allt från inredning, mat, ljudbild, och service som gör att upplevelsen dröjer sig kvar och att man vill komma tillbaka - om och om igen.