The Yard

Okidoki hjälper till med konverteringen av f.d. verkstadsbyggnader i Göteborgs hamn som anpassas efter nya behov och nya verksamheter med nya krav på stadsliv. Det handlar också om ett skifte från att bygga i betong och tegel till att bygga i trä och blir på många sätt symboliskt för Göteborgs utveckling mot ny teknik. I Plåtverkstadens stora invändiga volym planeras nu för ett nytt bjälklagssystem i massivträ och i entréer återbrukas tegel på ett kreativt sätt för att stödja det nya innehållet.

Snart 30 år efter att skeppsbyggandet lades ner har Göteborg fortfarande fantomsmärtor efter en tid då vi var bäst på att bygga båtar. Vad staden gör nu är att konvertera inte bara skeppsindustrin till modern mobilitet och tech – utan även att skapa en helt ny identitet för Göteborg.

– Vi har under flera decennier pratat om vad Göteborg är och hur det ser ut och vi har inte kunnat släppa bilden av oss själva som supande båtbyggare med lustiga smeknamn. Nu kanske vi tillsammans kan få något annat att samlas kring och vara stolta över, säger Rickard Stark, ansvarig arkitekt.

De gamla industribyggnaderna, som i flera fall har stått tomma sedan någon släckte och låste i slutet av 1970-talet, omvandlas nu för forskning, design och produktion för framtidens industrier. Både DN och GP skriver om området The Yard och om hur bl.a. Älvstranden Utveckling AB har krokat upp det Silicon Valley-baserade tech scouting-företaget Plug and Play för att skapa en ny innovationsplattform.

Läs mer om projektet i länkarna nedan.

DN:
"Gammalt skeppsvarv i Göteborg ska bli tech-hub"

GP:
"Teknikhubben Plug and Play etablerar sig på Lindholmen"

Älvstranden:
"The Yard - Next level tech innovations"
"Snart slår The Yard upp portarna för växande techbolag"