
OKIDOKI har gjort inredningskonceptet för kockarna Oliver Ingrosso och Louise Johanssons nya italienska restaurang Umarell i Dicksonska palatset GBG, vars matsal och två barer breder ut sig över hela husets storslagna entréplan. Utöver Umarell, huserar schackklubben Svarta Hästen, vinkällare och plats för event och möten.
Dicksonska palatset uppfördes 1862 som bostad av friherren och köpmannen Oscar Dickson, men såldes 1923 till hushållsskolekoncernen Margaretaskolan. Sedan 1968 har det ägts av Göteborgs stad men inte varit tillgängligt för allmänheten. Efter en flera år lång minutiös renovering av detta byggnadsminnesmärkta familjepalats börjar nu huset fyllas av publika verksamheter.

”I arbetet med inredningen har vi korsbefruktat pampig nyrenässans från Italien och Storbritannien med rikt dekorerat hantverk och konst hämtad från Arts & Craft-rörelsens estetiska värld. Vi har också tagit fram nya reliefer och ornament som "pratar" med byggnadens vackra originaldetaljer.” Åsa Agerstam, ansvarig inredningsarkitekt

Barer och avlastningsbord har klätts i påkostad italiensk marmor, som skapar en känsla av tidlös lyx, medan den unika hovmästarpulpeten har täckts in i handjorda akantusblad, ett motiv hämtat från husets originalpelare. De vackra stoppade möblerna är specialtillverkade med väldesignade detaljeringar och kurvade former. I alla rum agerar gardinerna som en sorts dramatisk teaterridå, de vackra fiskfjällsdraperingarna är en replika på de gardiner som hängt i huset under sina glansdagar.
– Utmaningen i detta projekt har varit att skapa en inrednings om sticker ut hakan utan att överhuvudtaget röra ytskikten. Textilierna har varit en nyckel där. Vi har tagit fram allt från specialdesignade lyxiga heltäckningsmattor med mönster inspirerat av barockmålningar och botanik, till en stiliserad nytolkning av en flamländsk 1400-talsgobeläng till vinrummet, berättar Fredrik Hansson, kreativt ansvarig på OKIDOKI.




Ett särskilt tack måste riktas till HIGAB, Stureplansgruppen och LSI group och Erik Asplund för toppensamarbete.
Vill du veta mer hur vi arbetar med restaurangkoncept och design? Hör av dig till Hanna Bolin, studiochef Inredning hanna.bolin@okidokiarkitekter.se 073-5132650 eller Pernilla Liva Kontorschef Stockholm/Partner pernilla@okidokiarkitekter.se 070-947 68 55