Okidoki har gestaltat inredningskonceptet för Brasserie Voyage i Göteborg, det senaste restaurangtillskottet från aktörerna bakom Botanico. En sydeuropeisk storstadskänsla har intagit Vasaplatsen i ett medelhavsbrasseri som andas världsvana och grekisk-romersk historieromantik.
Hela Vasastan byggdes med inspiration från Wien och Paris. Hörnhuset där Brasserie Voyage huserar uppfördes under 1880-talet, en tid då en särskilt exotisk renässansstil var på högsta mode. Fasaden vittnar om elegans och överdåd, vilket fått följa med in i interiören genom en färgrik odyssé i stilhistoria. Här har en frisläppt tolkning av klassicismen mixats med tidlösa referenser som sneglar mot antiken.
– ”Tiden går, personlighet består” var lite av vår devis under arbetet. Vi ville skapa ett inredningskoncept som gick bortom trender, men ändå kändes starkt och uttrycksfullt. Den här krogen ska leva i många generationer, utan att behöva ändra på sig. Huset har uppenbarligen klarat det – och det kommer Brasserie Voyage också att göra, säger Amanda Rydenstam, ansvarig inredningsarkitekt på Okidoki.
Interiören präglas av samma fingertoppskänsla och gedigna hantverk som återfinns i drinkarna som serveras här. Alla ytskikt är noggrant handmålade med pensel för att skapa levande ytor med naturlig karaktär. Taket i entrén pryds av en dekormålning med ringlande citronkvistar som för tankar till italienska semesterorter och fasadens rika detaljer är speglade i lokalens bröstningsmålade väggar. På golvet möts mosaikläggningar med pampiga stengolv i tre sorters marmor och stormönstrade parkettgolv. Alla möbler är specialritade, snickrade och smidda specifikt för restaurangen, och färgsättningen är omsorgsfullt framtagen för att skapa en lekfull, personlig och klädd helhet, där inga detaljer lämnats åt slumpen.
”Tiden går, personlighet består.”
– Att arbeta med en källarlokal, där restaurangen nästan ligger under marknivå, ställer sina särskilda krav. Det gör att väggar, tak, golv och inredning får en extra stark närvaro i gästupplevelsen. Vi har därför arbetat med klassiska metoder och en hög grad av precision vad gäller färg, form och mönster för att skapa en rik och sammanhållen miljö där allt hänger ihop, fortsätter Amanda Rydenstam.
Vill du veta mer om hur vi arbetar med restaurangkoncept, design och varumärke? Hör av dig till Amanda Rydenstam, amanda.rydenstam@okidokiarkitekter.se 0708-66 98 48 eller Hanna Bolin, studiochef inredning & design, hannabolin@okidokiarkitekter.se 0735-13 26 50
Foto: Jonathan Hökklo
