Kämpersvik

Platsen är en vik i norra Bohuslän. Tomten är en naturlig platå mellan naturmark och hav. Huset är inordnat i topografin och vissa delar står på plintgrund. Flera byggnader ger en gemensam form som förstärker landskapets egenskaper.

Huvudbyggnaden är fördelad på två flyglar på var sida om ett öppet samlande rum för vardagsliv och middagar. Glasväggarna i rummet går att öppna helt mot havet i söder och mot gården med vikdörrar i trä. I den västra flygeln finns små rum, entré, badrum och vardagsrum och i den östra flygeln finns ett stort sovrum, bad och kök. Gäststuga och teknik/förvaring finns i separata volymer och bidrar till att skapa skyddade uterum och gårdsbildningar.

Huset är konstruktivt och produktionsmässigt uppfört i lösvirke med träregelstomme och trätakstolar.
Båtbyggartraditionen i Bohuslän lever vidare i husets arkitektur. Orust båtbyggargymnasium har tillverkat olika detaljer genom så kallad basning. Det stora sovrummet har ett insynsskydd i ek där träet har vridits och vridits tillbaka för att även ge skydd mot förmiddagssolen.

Utsikten över skärgården och bygatan som följer viken, väderstreck och bergets form var utgångspunkter för gestaltningen. Husets siluett mot öster definieras av tre huskroppar som samläses och underordnas i en gemensam takkontur med tre graders lutning. Exteriören är klädd i sibirisk lärk med snickerier och särskilda detaljer i oljad ek. Det stora sovrummet har ett insynsskydd där träet har vridits och vridits tillbaka genom basning för att även ge skydd mot förmiddagssolen. Fönsterluckorna är figursågade med nutida mönster. Fönstersättningen är robust och glasdörrarna mot väster är försedda med skjutbara träraster på ladugårdsskena som filtrerar kvällssolen och skyddar från insyn.

Huset är uppfört i lösvirke med träregelstomme och takstolar i limträ. Vitsåpade furugolv ligger i hela huset förutom i rummet mellan flyglarna där polerad betong ger en yta som tål att vara en del av utemiljön – i detta rum är istället väggar och tak i vitsåpad furu. Väggarna mot flyglarna har samma tjocklek och paneldimensioner som ytterväggen för att förstärka kopplingen till utsidan när glaspartierna är bortvikta.