Bostad

KÄMPERSVIK

Platsen är en vik i norra Bohuslän. Tomten en naturlig platå mellan naturmark och hav. Huset är inordnat i topografin och vissa delar står på plintgrund. Flera byggnader ger en gemensam form som förstärker landskapets egenskaper.

Utsikten över skärgården, bygatan som följer viken och bergets form har varit utgångspunkterna för gestaltningen. Husets siluett mot öster definieras av tre huskroppar som samläses och underordnas i en gemensam takkontur med tre graders lutning. Exteriören är klädd i sibirisk lärk med snickerier och särskilda detaljer i oljad ek. Det stora sovrummet har ett insynsskydd, tillverkat av Orust båtbyggargymnasium, där träet har vridits och sedan vridits tillbaka genom basning för att ge skydd mot förmiddagssolen. Båtbyggartraditionen i Bohuslän lever därmed vidare i husets arkitektur.

Orust båtbyggargymnasium har tillverkat olika detaljer genom basning. Det stora sovrummet har ett insynsskydd i ek där träet har vridits och sedan vridits tillbaka för att ge skydd mot förmiddagssolen.

Husets siluett mot öster definieras av tre huskroppar som samläses och underordnas i en gemensam takkontur med tre graders lutning.

Gäststuga och förvaring finns i separata volymer och bidrar till att skapa skyddade uterum och gårdsbildningar.

Huvudbyggnaden är fördelad på två flyglar på var sida om ett öppet samlande rum för vardagsliv och middagar. Glasväggarna i rummet går att öppna helt mot havet i söder.