Bostad

GULLHÖNAN

Kvarteret Gullhönan i centrala Halmstad kompletterar en kulturhistoriskt värdefull stadsdel från 1950-talet med ny bostadsbebyggelse. Totalt är det 73 nya mindre hyresrätter som uppförs av Halmstad Fastighets AB. Som leverantör har vi hjälpt till redan i det tidigaste skedet med strategiskt stöd för att på bästa sätt utveckla fastigheten, via ny detaljplan fram till förfrågningsunderlag för nybyggnation av två flerbostadshus.

I det inledande analysarbetet för Gullhönan konstaterades att fastigheten lämpas för en ökad bostadsexploatering i stället för det parkeringshus som delvis upptog tomten tidigare. Vårt kulturhistoriska förhållningssätt till platsen, befintlig struktur och arkitektur samt en omsorgsfull och genomarbetad gestaltning redan i detaljplaneprocessen var nycklarna till en rak och snabb detaljplaneprocess. Okidoki arbetar värdeskapande i alla delar, inte minst i tidiga skeden med exploateringsstudier, stadsbildsanalyser och planbeskedsansökningar.

Kvarterets bebyggelse klättrar från 4 våningar i söder till att sluta på 6 våningar i ett nytt fondmotiv mot Järnvägsgatan och centrum.

De nya bostadshusen kompletterar den befintliga ”grannskapsenheten” och de bildar en ny port in till området. De två byggnaderna är placerade mot fastighetens ytterkanter för att ge möjlighet till en så stor, trygg och grön gårdsmiljö som möjligt med en lekplats och plats för umgänge. Husen är placerade i vinkel och bildar ett gemensamt gårdsrum. Genom ett mer urbant möte med gatan undviks tillskapande av onödiga impedimentzoner och på så sätt ger det kvarterets fördelar, med bl.a. bullerskydd, men också en anpassning till 1950-talets lamellbebyggelse i öppen struktur. Kvarterets bebyggelse klättrar från 4 våningar i söder till att sluta på 6 våningar i ett nytt fondmotiv mot Järnvägsgatan och centrum.  Bostäderna är vända in mot gården med balkonger som dessutom har bästa solläge mot väster och söder.

”Bebyggelsen i närområdet är uppförd i en tid före hyresregleringen i mitten av 1950-talet då det fortfarande byggdes med handslaget tegel, koppar och svensk marmor” Rickard Stark
Mönstermurningen på konstgavlarna uppnås med en förskjutning av tegelstenar i ett klassiskt löpförband; ett kostnadseffektivt lågmält gestaltningsgrepp där fasadmaterialet i sig utgör dekoration och höjer gestaltningen.
En mur med en vacker grind markerar byggnationen i tomtens yttergräns för att skapa så mycket privat gårdsyta som möjligt och samtidigt undvika onödiga impedimentzoner.
Med en gemensam materialpalett och detaljer som återkommer på flera ställen skapas en vacker helhet.
Arkitekturen för de nya husen syftar till att skapa en god helhetsverkan med den befintliga bebyggelsen genom att använda en gemensam materialpalett och smäckra skärmtak med bearbetade plåtdetaljer.

Förskjutna volymer kopplar historiskt till den befintliga 1950-talsbebyggelsen i området där lameller traditionellt följer topografi och vinklar i gaturum. Ekdörrar och svensk marmor var ganska vanligt före 1955 och tidstypiskt var de smala volymerna med flacka sadeltak och lertegel. Arkitekturen för de nya husen syftar till att skapa en god helhetsverkan med den befintliga bebyggelsen genom att använda en gemensam materialpalett plus sättet att arbeta med detaljer och ornament. Vi tog med oss de dominerande gavelmotiven med flacka sadeltak och de slanka volymerna helt i tegel.

”Områdets befintliga byggnader är inspirationskälla till husens dekorativa tegelfasad, inramning av fönster och smäckra skärmtak med plåtdetaljer” Johanna Bocian Östberg

Kvaliteterna i omgivningen var inspirationskälla för de ornamenterade tegelfasaderna med förskjutningar av tegelstenar i ett klassiskt löpförband, inramning av fönster och smäckra skärmtak med bearbetade plåtdetaljer. Mönstermurningen på konstgavlarna uppnås med en förskjutning av tegelstenar i ett klassiskt löpförband; ett kostnadseffektivt lågmält gestaltningsgrepp där fasadmaterialet i sig utgör dekoration och höjer gestaltningen. De nya husen byggs med grön betong med återvunnen armering och på taken installeras solceller.

Situationsplan över området.
Är du intresserad av att höra mer? Kontakta Johanna Bocian Östberg, studiochef Bostad, johanna.ostberg@okidokiarkitekter.se, 0766-115373