Bostad

LYNGHUSEN

Lynghusen i Harplinge utanför Halm­stad har röstats fram som Sveriges vack­raste ny­produk­tion. Husen visar att det går att bygga nytt och vackert med en ornament­ering från vår egen tid. Med modern snickar­glädje i de ut­smyckade fasad­erna får husen ett liv som sällan syns i dagens ny­produktion.

Lynghusen har röstats fram som Sveriges vackraste nyproduktion.

Lynghusen består av fyra bygg­nader med totalt 44 hyres­rätter. Beställaren HFAB var inspirerade av de så kallade lands­hövdinge­husen i Göte­borg som är en byggnads­typ med en sockel­våning i tegel och två våningar i trä. HFAB ville testa vad det kan inne­bära i vår tid och OKIDOKI har tidigare ritat moderna lands­hövdinge­hus på Majstångs­gatan i Göte­borg. Resultatet i Harp­linge är en botten­våning i rött tegel och övre våning­arna i grå­målat trä. Den röda färgen åter­kommer i fönster, balkong­räcken och det röda tak­teglet med gavel­pannor.

En viktig del av projektet var att Lynghusens klimatpåverkan skulle bli så låg som möjligt. NCC utsågs till totalentreprenör för byggandet av Lynghusen där den bärande stommen är av klimatförbättrad betong. Betongkonstruktionen är slimmad och gjord med återvunnen armering.

”Det har till och med blivit som ett litet utflyktsmål under helgerna. ”Vi läste om det i tidningen, så vi tänkte åka förbi och kolla lite”, säger folk.” Veronica Junblad, fastighetsutvecklingschef, HFAB

Lynghusen har varit mycket upp­märk­sammade genom åren. Här är ett urval av artiklar.

SE DE UPPMÄRKSAMMADE NYBYGGDA HUSEN I HARPLINGE
SVT Nyheter, 18 okt 2021
"HFAB satsar på att bygga nytt i Harplinge, och när de gör det blir det både vackert och klimatsmart."

Kajsa Agbrant stortrivs i sitt prisade hus i Harplinge
Hallandsposten, 15 maj 2022
"Jag märker att folk kommer hit och tittar. Häromdagen kom en kille på motorcykel och han hade kört hit enbart för att titta på husen."

Så byggdes de prisade Lynghusen: Man måste vara modig
Sveriges Allmännytta, 10 mars 2023
"Snickarna var lyriska över att få göra så många detaljer. De trodde inte att sånt var möjligt längre, säger Mats Nilsson, projektledare för bygget."

Emma bor i prisat hus: ”Härligt att det kan byggas nåt som sticker ut”
Hem & Hyra, 13 april 2022
"Både unga och gamla verkar tycka det är väldigt fint, så husen har blivit en snackis.

Namnet Lynghusen kommer från fastighetens namn; Lyngåkra. Lyng är ett äldre dialektalt ord för ljung.