Notudds­parken

Vinnare av Guldhemmet 2020 i kategorin Årets bostadsprojekt!

Vid Notuddsparken i Västerås, med milsvid utsikt över Mälaren, har vi ritat ett genuint hållbart boende i två vackra Svanenmärkta och FEBY Guld-certifierade passivhus. Totalt rymmer husen 46 lägenheter med 1-4 rok, från 24 kvm upp till 120 kvm.

De två byggnaderna, som byggs helt med modern träbyggnadsteknik, är organiserade som resurseffektiva kärnvolymer som sedan omsluts helt av en dekorativ limträstruktur. Den utanpåliggande konstruktionen skapar en loggia längs i stort sett hela bostadens längd. Trä är det genomgående temat i arkitekturen och fasaderna kläs i grönlaserad värmebehandlad träpanel. Dekorativa inslag, där träpanelens lock illustrerar skuggspel i fasaden, är ett enkelt och vackert grepp som tillför ett lager av lekfullhet i arkitekturen. Övriga material är hantverksmässigt falsade plåttak med stora ytor för solceller, gråa smidesdetaljer och snickerier i trä.

”5 procent-modellen bygger på att låta även brf-marknaden ta socialt ansvar för bostadssituationen i samhället.”

Okidoki delar beställaren Bright Livings syn på hållbarhet och i det här projektet är dessa tankar helt centrala. Träbyggnadsteknik i kombination med passivhus ger en extremt låg energiförbrukning och ett litet klimatavtryck över tid. Lågemitterande och hållbara materialval säkerställs med Svanen-märkningen och den gröna gården är utformad för att främja gemenskap och odling för de boende.

Hållbarhetstanken är även framträdande på samhällsnivå. Tillsammans med Bright Living har vi utvecklat en modell för brf-marknaden att kunna bidra till minskad segregation. Modellen som först utvecklades till en tävling i Göteborg går ut på att upplåta en andel av bostäderna till en icke vinstdrivande organisation som arbetar med att hjälpa utsatta och resurssvaga individer. Konkret innebär det att en andel av bostäderna säljs till rabatterat pris till en organisation – i Västerås samarbetar vi med Stadsmissionen – som sedan står för rekryteringen och hyr ut bostäderna några år i taget.

Läs mer om vår så kallade 5 procent-modell i Arkitekten.